Покупка на имот “На зелено“

dream-houseЦeнитe нa жилищaтa „нa зeлeнo“ pacтaт cъc знaчитeлнo пo-виcoĸи тeмпoвe, като в случая  ключoвият apгyмeнт зa пo-ниcĸитe цeни дoceгa бeшe cвъpзaн c ĸaлĸyлиpaнeтo нa pиcĸa – пo-мaлĸaтa cигypнocт зa ĸyпyвaчитe пpи пoĸyпĸa нa aпapтaмeнт бeз paзpeшeниe зa пoлзвaнe.

При покуплата на ново жилище, в който влагаме толкова много емоция, не забелязваме огромното количество подводни камъни:
– Първото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е квадратурата. Любим търговски трик на продавачите е да обявят изключително атрактивна цена на квадратен метър. Освен квадратурата на апартамента, тук Ви се калкулират и общите части (стълбища, коридори, асансьори и т.н.).  Като ги сметнете и тях, няма да бъде изненада ако апартаментът се окаже поне с 20% по-скъп.  На следващо място:

Срокът, в който ще бъде готов  /т.е срокът за изпълнение/. За да може законно да се ползва една новопостроена сграда,  тя трябва да е „готова“ – въведена в експлоатация (да има* акт 16). Много често Ви се обещава краен срок, но когато стигнете до него се оказва, че срокът бил всъщност за акт 15,  а не за акт 16, т.е. трябва да чакате неопределено време, докато имотът Ви стане окончателно готов. Имайте предвид, че сградата без акт 16, не получава достатъчно ток, за всички обитатели. Освен това, като нищо може да го отрежат, без да можете да се защитите. Като става въпрос за срок за завършване, някои предприемачи, които не могат да си организират процеса достатъчно добре, и по тази причина се замотват, имат навика да оправдават закъснението си с „Енергото“, Общината и кой ли още не.

Оправданията трябва да бъдат подложени на съмнения, независимо от факта, че звучат доста логично, но следва да бъдат категорично отхвърлени. След като са дали срок, и за го поели за изпълнение следва да го изпълнят. В противен случай говорим за неизпълнение Ако не успеят да го спазят, си е техен проблем. Не проявайте излишна милост, защото ако не сте си направили сметката и не успеете да намерите парите, които сте обещали, продавачът няма да бъде милостив към Вас.

Завършеност. Преди да сте подписали договора и да сте дали парите, Ви се показват хубави цветни картинки на едно прекрасно обзаведено жилище. Оказва се, че в договора сте се „съгласили“ да получите имота в степен на завършеност „на шпакловка и замаска„. Довършителните работи (теракоти, фаянс, боядисване, пракет, мивки и т.н.) се заплащат отделно, при това Ви се иска една повече от прилична цена.

Необходимо е да бъде уточнено вашето категорично желание в каква степен на завършеност ще Ви бъде предаден апартаментът.

Обслужващото помещение (мазето). Ако питате продавача, цената на апартамента, си е за него, а мазето е отделно. Да, ама в закона пише, че не може жилището да няма обслужващо помещение (било то таван, мазе, килер). И ако се опитат да Ви прехвърлят апартамент без такова помещение (защото не сте си платили за него), нищо чудно нотариусът да Ви върне.

Цената. Много често се получава така, че плащате една цена, а в нотариалния акт пишат друга. На Вас Ви се обяснява, че това се прави само и единствено заради Вас, за да си спестите такси по прехвърлянето, но ако си направите експеримент и поискате да се запише пълната цена, със сигурност няма да срещнете разбиране. Адвокатска кантора „Тинчев“ Ви съветва в случай на съмнения и увереност в дадените гаранции за добро изпълнение да в нотариалния акт да бъде посочена пълната сума – все пак за средностатистическия българин – такова събитие в днешно време се случва най-много веднъж, а може и въобще да не се случи.

Датата на придобиване на имота от Вас. Сигурно Ви се струва, че е съвсем логично, като сте си платили стоката, да си я получите и официално. Да, но в тези трудни времена на безпаричие някои строители започват да проявяват дразнеща липса на желание да „Ви дадат нотариалния акт“, при положение, че сте си платили всичко. И докато се чудите кога ще свършат всичките извинителни причини, които се появяват и кога ще грабнете мечтания документ, в един момент се появяват данъчните или някоя банка и прибират всичко на строителя, а Вие си оставате с пръст в уста.
Причината продавачът да не иска да Ви прехвърли апартамента е в това, че в момента, в който нотариалният акт стане факт, продавачът е длъжен да плати 20% ДДС върху цената. А пък, незнайно защо, на него не са му останали достатъчно пари и той предпочита да инвестира скромните си спестявания в нов джип, вместо да Ви даде вашето си. Адвокатска кантора „Тинчев“ Ви препоръчва в предварителния договор да определите точна дата на нотариалното прехвърляне на имота и сложете сериозни неустойки за всеки ден забава. Ако въпреки всичко продавачът не Ви прехвърли имота в срок, не се колебайте да го подгоните в съда. Дори и най-скъпият адвокат, ще Ви струва евтино ако го сравните с парите, които сте дали на предприемача и които можете да загубите.

Написването на нотариалния акт. Много често, като отидете да плащате при нотариуса, към таксите, които трябва да си платите, Ви се прибавя и хонорар за написване на нотариалния акт – нормално в наличната хипотеза това да е задължение на този който ви продава жилището на „зелено“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*