Oтносно даването на показания

20061206_0221_485X307Свидетелят има задължение да излага пред държавните органи фактите във вида, в който ги е възприел. При даване на показания на лице в качество на свидетел престъплението лъжесвидетелстване се извършва по два начина:

       1. Деецът да потвърди неистина – да свидетелства, че е възприел определен факт, без той да се е осъществил, или да го възпроизведе не така както го е възприел.

       2. Лицето да затаи истина като премълчава възприети от него факти.

Това престъпление засяга правосъдието и неговото нормално осъществяване, защото се създава опасност да не бъде разкрита обективната истина и може да доведе до неправилно приложение на материалния закон. На тази база ВКС в Решение № 76 от 09.05.2016 г. по н. д. № 240/2016 г. приема, че не може да има лъжесвидетелстване от лице чрез възпроизвеждане на факти, които са извън предмета на доказване по конкретното производство. Когато едно лице свидетелства за факти и обстоятелства, които нямат значение за правилното решаване на конкретното дело и не биха могли да попречат на обективното правораздаване, независимо, дали се потвърждава неистина или се затаява истина, то това поведението е укоримо, но не осъществява състава на престъплението лъжесвидетелстване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*